Az Akácfavirágzás ideje 1956-ból

Az Akácfavirágzás ideje 1956-ból

1956. Áprilisban megjelent Méhészet magazin Beretvás Béla (Gödöllő) méhész cikke.

1850-1930-ig terjedő megfigyelések alapján készített 80 éves átlag található a térképen és a hozzá tartozó adatokból kiderül, hogy akkoriban mikor kezdődött az akác virágzása területenként.

80 éves átlag 1850-1930

„Az akácvirágzás általában 12-14 napig tart. A virágzás kezdetének 80 éves átlaga szerinti két szélső határa között (Hódmezővásárhely V. 8. és Bakonybél VI. 8. ) 32 napos a különbözet. Ha ezt az aránylag hosszú időt sikerül jól hasznosítani, ezzel egész évi fáradozásunk eredményét biztosíthatjuk.

Nagy hatású a virág fejlődésére a helyi időjárás alakulása. Több napos eltérést okozhat a megfigyelők megítélése is (ezen a téren még sok a tennivaló). Nem szabad tehát megbízható adatszerzés nélkül, még ismert helyre sem vándorolni. A vándorút tervezésekor a helyszíni szemle és a híradás költségeinek szerepelniök kell, mert sok példából láthatjuk, hogy az időjárás nem az óramű pontosságával, hanem csak megközelíthető törvényszerűséggel tér vissza, az erdei legelők pedig egy év leforgása alatt is változhatnak. (Tarvágás!)

Használjuk fel a térképet költség kímélésre és minél nagyobb eredmény elérésére.

A térképen szereplő számok az itt felsorolt helységeket jelzik, a helység utáni számok pedig az akácvirágzás kezdetét 80 éves átlagban.”

Remélem 2024-ben is sikerül hasznos információkhoz jutni egy ilyen átfogó tájékoztatóból!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük